Ikigai nu este o diagramă…

Ikigai nu este un rezultat din a face ceva ce iubești, la care ești bun, de care lumea are nevoie și pentru care poți fi plătit.

Ikigai nu este un tipar. Nu există nici un tipar. Deci trebuie să uitați că există un tipar. Ceea ce rezultă din a face ceva ce iubești, la care ești bun, de care lumea are nevoie și pentru care poți fi plătit este o interpretare greșită.

Nu există nici un cadru.

Dacă ar fi să arăți această schemă unui japonez… a face ceva ce îți place, la care ești bun, de care lumea are nevoie și pentru care poți fi plătit… ar fi confuz. El nu ar înțelege de ce faci asta. Primul lucru pe care probabil îl va subliniază este că ikigai nu are nimic de-a face cu a face bani. Să câștige bani – nu este o preocupare pentru japonezi atunci când se gândesc la ikigai. Deci este ceva ce trebuie să-ți scoți și tu din cap.

Dar ce este ikigai?

Ei bine, este un concept complicat și dificil de explicat, dar cel mai bine ar fi să ne gândim la un ikigai ca la un spectru, începând cu lucrurile care îți oferă satisfacție de viață. Și pot fi lucruri mici. Ar putea fi cafeaua ta de dimineață. Ar putea fi să îți duci câinele la plimbare. Ar putea fi exercițiile fizice. Ar putea fi un hobby.

Deci, dacă există ceva în viața ta care îți oferă o anumită formă de satisfacție, oricât de mică ai putea considera că acela este ikigai-ul tău. Apoi, la cealaltă extremă, ikigai poate fi misiunea ta personală, dar din nou nu are legătură cu a câștiga bani. Dacă există ceva în viața ta pe care vrei cu disperare să îl faci și să îl urmărești, ar putea fi ikigai.

Acum un mare exemplu în acest sens este autorul cărții Ikigai ni Tsuite. Această carte a fost scrisă de Mieko Kamiya. Ea ținea un jurnal și pentru ea scrierea acestei cărți a fost extrem de importantă. A fost ceva ce și-a dorit cu disperare să facă și este ceva ce nu a făcut până la vârsta de patruzeci de ani. Așa că Kamiya Mieko a avut această dorință disperată de a scrie această carte – și a scris-o! Scrisul a fost ikigaiul ei și acesta este ceva ce a descoperit mai târziu în viață.