Cercetările în domeniul dietei și dermatologiei au explodat în ultimul deceniu. În timp ce dermatologii știu de mult despre legătura dintre factorii dietetici și modificările pielii, acum începem să înțelegem cum sunt conectați aceștia la nivel molecular. Cercetarea științifică care susține legătura dintre anumite alimente și o piele mai bună este fascinantă. Iată la ce se referă una dintre aceste cercetări.
Este aceasta informație noua?
Nu. Știm de zeci de ani că sănătatea noastră internă și sănătatea pielii sunt strâns legate. Dar uite cum a pornit totul…
Unul dintre semnele de avertizare ale diabetului zaharat este întunecarea pielii gâtului. Aceasta este cunoscută sub numele de acanthosis nigricans și indică faptul că organismul nu răspunde la insulină așa cum ar trebui (cunoscută sub numele de rezistență la insulină). Când dermatologii diagnostichează acanthosis nigricans, li se spune pacienților că nicio cremă pentru piele sau laser nu îi va ajuta. Această întunecare vizibilă a pielii se datorează unor cauze interne, iar modificările dietetice sunt tratamentul cheie.
De asemenea, este bine cunoscut faptul că persoanele cu diabet au afectată vindecarea rănilor. Pielea lor nu se vindecă la fel de bine, din cauza modificărilor vaselor de sânge și a colagenului.
Aceleași schimbări pot accelera procesul de îmbătrânire a pielii.
Deci, deși informațiile nu sunt noi, sunt studiate mult mai intens decât oricând. Cercetătorii au făcut pași mari în descoperirea unora dintre mecanismele moleculare care leagă dieta și pielea.
De ce ne îmbătrânește pielea?
O parte din procesul de îmbătrânire a pielii are de-a face cu ceea ce sunt cunoscuți ca factori intrinseci, cum ar fi trecerea timpului și structura noastră genetică. O mare parte a îmbătrânirii pielii, totuși, se datorează unor factori externi. Cea cu care cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați este radiația ultravioletă (UV) de la expunerea la soare. Cu toții am văzut actori pe marele ecran cu acest tip de îmbătrânire a pielii – pielea, aspră, profund șifonată.
Fumatul este un alt factor important. Liniile fumătorului sunt acele cute adânci din jurul gurii și sunt greu de tratat.
De asemenea, zâmbetul și de încruntarea, dar și gravitația. Pielea ta începe în cele din urmă să se lase și să se slăbească, deoarece suportul de colagen al pielii nu mai poate lupta nici cu gravitația.
Când am început să mă gândesc la acești factori, m-a făcut să mă întreb dacă există vreo modalitate de a mă proteja împotriva acestor efecte. Există alimente care m-ar putea proteja împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor UV? Există vreo modalitate de a întări colagenul, astfel încât să poată rezista mai bine forței gravitaționale?
Se pare că da, modificările dietetice te pot proteja de unele dintre forțele care accelerează îmbătrânirea pielii.
Se pare că dieta este o componentă importantă a dermatologiei preventive.
Iată care sunt principiile cheie:
- Mănâncă PUTERE. Mai exact, consumă mai multe alimente care oferă energie. Anumite alimente conțin tipuri de nutrienți puternici care promovează tinerețea pielii. Acestea includ nutrienți precum antioxidanții alimentari, grăsimile puternice și carbohidrații puternici.
- Oprește ZAHĂRUL. Știm că nivelurile crescute de zahăr din sânge pot deteriora colagenul din pielea noastră, ducând în cele din urmă la o pierdere a elasticității și la încrețirea pielii.
- Oprește sabotarea pielii. Limitează zaharurile adăugate în dietă și înlocuiește carbohidrații rafinați procesați cu carbohidrați puternici, cum ar fi cerealele integrale, fasolea și lintea. Evită grăsimile trans, precum și alimentele prăjite care conțin substanțe care dăunează colagenului.