Învață să spui NU ca să trăiești sănătos

Adevărul este că pe moment este mult mai favorabil să spui DA decât să refuzi. Când spui DA, nu ai nevoie de nicio argumentație. Dar dacă forul tău interior spune NU – de fapt este doar o modalitate de a amâna controversa sufletească.

Dacă refuzul tău este corect, bazat pe argumente, este mai puțin probabil să simți resentimente față de ceilalți atunci când fixezi aceste limite în jurul timpului și energiei tale. Dacă însă spui DA gândidu-te că „ar trebui” sau „trebuie” asta poate duce la resentimente. Atunci când DA-ul tău nu vine dintr-un loc de autenticitate asta poate să îți creeze sentimentul că se profită de tine.

Când vine vorba de a spune NU, experții oferă următoarele sfaturi pentru a te ajuta să îți clarifici deciziile, fără să renunți la propriile dorințe și nevoi.

  1. Înțelege de ce spui NU

În primul rând, fii sinceră cu tine în ceea ce privește motivul pentru care refuzi cererea. De exemplu, dacă spui NU unui proiect din cauza fricii de eșec mai degrabă decât a unei amenințări reale de epuizare, ar putea merita să te gândești la motivul pentru care instinctul tău este să refuzi ceea ce ar putea fi o oportunitate de creștere.

  1. Începe cu NU urile evidente

Începe să spui NU solicitărilor care în mod clar nu sunt pentru tine. De fiecare dată când poți spune NU în ciuda impulsului interior de a spune DA, asigură-te că ai argumente pertinente.

  1. Ia-ți timp până să răspunzi

Nu trebuie să răspunzi imediat la cererea cuiva. Poți spune simplu „Lasă-mă să mă gândesc la asta.”

  1. Nu ceda impulsului de a-ți cere scuze

Poți refuza pe cineva chiar fără a-ți justifica decizia atunci când te solicită. “Poate data viitoare!” este un răspuns foarte înțelept.

  1. Arată că înțelegi sentimentele celuilalt fără a-ți cere scuze

Poți spune: „Ești supărat. Înțeleg. E în regulă. Doar asta pot face acum.'”

Să spunem “NU” fără a simți vinovăție poate fi o abilitate importantă în stabilirea limitelor personale și menținerea echilibrului în relații. Această capacitate vine odată cu acceptarea faptului că nu este posibil să satisfacem mereu cerințele sau dorințele celor din jur și că propriile nevoi sunt la fel de importante.

Sentimentul de vinovăție poate apărea atunci când refuzăm o cerere sau o propunere, mai ales când suntem preocupați de impactul pe care îl avem asupra altora. Cu toate acestea, este important să ne reamintim că a spune “NU” poate fi necesar pentru a ne menține sănătatea mentală și emoțională.

A spune “NU” fără vinovăție implică înțelegerea valorii propriilor limite și recunoașterea că avem dreptul de a le apăra. Este despre prioritizarea nevoilor noastre și a relațiilor care ne susțin, evitând astfel suprasolicitarea sau resentimentele care pot apărea atunci când ne sacrificăm excesiv pentru ceilalți.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *