Yin și Yang al alimentelor

De foarte multă vreme îl urmăresc pe Maestrul Chunyi Lin. Învățăturile lui au ceea ce apreciez la spiritualitatea chineză: explicație și adâncime.

În China, mâncarea este considerată un medicament. Alimentația ca terapie este un concept care a început cu mii de ani în urmă în China și este o componentă de bază a sănătății bune, așa cum este descris în The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine, care este Biblia medicinei chineze.

Conceptele de Yin și Yang sunt aspecte cheie ale terapiei alimentare chinezești. Totul în univers, inclusiv toate alimentele, desigur, este energie și cele două forme de bază de energie sunt Yin și Yang. Ca în toate lucrurile, Yin și Yang trebuie să fie în echilibru pentru ca tu să experimentezi cea mai sănătoasă viață și asta este cu siguranță adevărat în ceea ce mănânci.

În această filozofie, se crede că alimentele Yang cresc căldura corpului, iar alimentele Yin se crede că scad căldura corpului. Alimentele Yang cresc metabolismul organismului, în timp ce alimentele Yin se crede că scad metabolismul organismului.

În general, alimentele Yang tind să fie dense în energie alimentară, în special din grăsimi, în timp ce alimentele Yin tind să aibă un conținut mai mare de apă.

Culoarea este un alt indicator de energie. De exemplu, alimentele care au culoarea roșie sau albă sunt Yang, în timp ce alimentele care sunt verzi sau negre sunt Yin. Alimentele care au culoarea galbenă sunt neutre.

Legumele rădăcinoase sunt energie Yin deoarece cresc în pământ, în timp ce alimentele cu frunze care cresc la soare sunt energie Yang.

Dar acestea sunt doar generalizări și, ca toate generalizările, există și excepții.

… Yang este în Yin și Yin este în Yang!

De exemplu, legumele cu frunze verzi care cresc la soare pot fi Yang, dar culoarea verde este Yin. Deci, printre Yang găsimi Yin și printre Yin găsim Yang.

Modul în care îți gătești mâncarea este și acela energie

Stilul de gătit este, de asemenea, o parte importantă a acestui concept. De exemplu, dacă gătești la aburi mâncarea este Yin, dacă prăjești, acesta este Yang. Iar gătitul poate schimba energia, dacă gătești ceva încet pentru mult, mult timp, care devine Yin.

Salata rece este Yin, dar salata fierbinte este Yang, cu excepția cazului în care o gătești mult timp. Aceste concepte pot fi foarte complicate și confuze, mai ales pentru începători, dar sunt doar concepte.

… Alegerea echilibrului este idealul!

Idealul terapiei alimentare chinezești este să mănânci atât alimente Yin cât și Yang pentru ca să menții energia în echilibru. Echilibrul energetic este partea cheie în terapia alimentară chineză, ca și în toate lucrurile, și cel mai bun mod de a găsi echilibrul în alimente este să mănânci o dietă sănătoasă, bine echilibrată, care include 60 până la 70% legume, muguri, semințe, fasole și fructe și nu mai mult de 30 până la 40 la sută din alte alimente, carne sau pește sau alte lucruri. De asemenea, este important să mănânci alimente diferite și să nu mănânci aceleași alimente tot timpul.

Procedând astfel, vei contribui la crearea echilibrului Yin/Yang și amintește-ți că ascultarea corpului te poate ajuta să atingi și să menții acel echilibru și mai rapid și mai complet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *