Cum se amestecă și se potrivesc în siguranță ingredientele cosmetice

Multe ingrediente diferite din seruri, creme, creme hidratante și produse de spălare pentru față oferă beneficii pentru pielea ta. Dar doar pentru că sunt bune pentru pielea ta nu înseamnă că ar trebui să le folosești împreună. De fapt, amestecarea unor ingrediente de îngrijire a pielii ar putea dăuna tenului. Iată lucrurile pe care dermatologii spun că nu trebuie combinate, precum și cele care funcționează foarte bine împreună.

Nu amesteca: retinol și hidroxiacizi

Retinolul este un făcător de minuni anti-îmbătrânire, iar alfa hidroxiacizii sunt salutați pentru atenuarea liniilor fine și a ridurilor. Deoarece îndeplinesc obiective similare de accelerare a refacerii celulelor pielii, ar părea să aibă sens să le combine. Dar ambele pot declanșa și reacții adverse potențial iritante, mai ales atunci când sunt combinate. „Ambele sunt dure pentru piele în mod individual, așa că provoacă și mai mult detriment atunci când sunt utilizate împreună.”

Știai că retinolul are o perioadă de valabilitate scurtă?

Mix: retinol și acid hialuronic

Majoritatea dermatologilor sunt dispuși să promoveze beneficiile aparent nesfârșite ale retinolului, care este în esență o formă de vitamina A și aproape toți te vor avertiza cu privire la efectele sale secundare extinse și la tendința sa de uscare a pielii. Retinolul provoacă iritații ale pielii, mai ales atunci când nu există un regim adecvat de hidratare. De aceea, un agent de hidratare, cum ar fi acidul hialuronic, poate fi de ajutor.

Retinolul este un instrument incredibil pentru că accelerează refacerea celulară a pielii netede și stimulează colagenul, în timp ce acidul hialuronic ajută la atragerea apei în piele, oferind un ten plin și strălucitor.

Nu amesteca: Retin-A și peeling sau epilare cu ceară

Ingredientele de îngrijire a pielii pe care le aplici dimineața și seara pot părea total diferite față de tratamentele tale ocazionale, cum ar fi epilarea cu ceară, peelingul sau tratamentele faciale, dar experții spun că se influențează reciproc. De exemplu, retina-A și alte forme (mai slabe) ale acesteia, cum ar fi retinolul, sunt problematice dacă sunt utilizate împreună cu procedurile de peeling sau epilare cu ceară. Evită să folosești retin-A cu o zi înainte sau două după peeling sau epilare cu ceară, când pielea poate fi iritată.

Mix: peroxid de benzoil și acid salicilic

Peroxidul de benzoil este un remediu topic pentru erupții și pete, iar acidul salicilic a fost, de asemenea, bine primit ca un agent de curățare a porilor, minimizator de pori și exfoliere totală a pielii. Împreună, cele două ingrediente fac o combinație excelentă.

Nu amesteca: Anumite antibiotice și soarele

S-ar putea să nu te gândești la soare ca la un „ingredient de îngrijire a pielii”, dar soarele are interacțiuni serioase cu o multitudine de antibiotice, inclusiv tetraciclină, minociclină, doxiciclină și Bactrim (trimetoprim/sulfametoxazol). În plus, Accutane, o formă puternică de vitamina A, poate provoca arsuri sau alergii la soare dacă te expui în timpul tratamentului. Deși cremele de protecție solară pot ajuta într-o oarecare măsură, daunele sunt adesea subtile în momentul expunerii și devin severe în timp, așa că precauția este cea mai bună idee.

Doar nu exagera cu prea multe produse!

De obicei, cheia succesului este alegerea produselor care acționează prin mecanisme diferite pentru a atinge un obiectiv similar, de exemplu, utilizarea unui antibiotic topic pentru a reduce inflamația și a ucide bacteriile legate de acnee, în același timp folosind un retinoid pentru a exfolia pielea. cel mai adesea se recomandă folosirea unei creme hidratante de noapte în combinație cu un retinoid (tretinoină, adapalenă, tazaroten etc.) sau un produs pe bază de acid azeleic pentru a menține pielea netedă și sănătoasă, reducând în același timp riscul de iritare a pielii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *