Cum să eliminați substanțele chimice dăunătoare din organism prin detoxifiere

În SUA, se estimează că aproximativ 2000 de noi substanțe chimice sunt introduse în alimente și produse de consum în fiecare an, dintre care multe nu au fost testate pentru efecte negative asupra sănătății.

… Oare în România o fi diferit?

Modul în care corpul tău scapă de o substanță depinde și de substanța chimică respectivă. Ficatul, rinichii, sistemul gastrointestinal, pielea și plămânii joacă toate un rol pentru a ajuta organismul să scape de substanțele nedorite.

Substanțele chimice străine care nu sunt ușor îndepărtate de organism includ POP (poluanți organici persistenți) și unele metale. Studiile asupra POP le-au legat de tulburări endocrine, boli cardiovasculare, defecte neurologice și de dezvoltare, boli metabolice și cancer.

SUA, UE și Australia au interzis constant POP-urile din anii 1970. Deși nivelurile de POP din ecosistem au scăzut treptat de la interzicerea lor, dar nu au fost complet eradicate. În prezent, nu există un consens științific cu privire la situația în care nivelurile actuale de expunere la POP sunt dăunătoare sănătății umane sau nu, dar este mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău!

… Știu… am uitat de E-uri, acum o dăm pe POP-uri!

POP-urile sunt doar una dintre multele substanțe chimice care ar putea fi dăunătoare pentru sănătate. Aceste informații nu sunt menite să te sperie, ci să te educe și să te informeze.

Alegerea alimentelor sănătoase și naturale te poate ajuta să elimini toxinele din organism, să îmbunătățești sănătatea generală și să îți echilibrezi energia.

S-a dovedit științific că anumite alimente și componente nutriționale te ajută să îți detoxifici corpul – în timp ce contribuie la multe alte beneficii pentru sănătate. Detoxifierea este modalitatea organismului de a scăpa de moleculele străine pe care le colectăm din aerul pe care îl respirăm, din alimentele și apa pe care le consumăm și de medicamentele pe care le luăm, precum și de toxinele pe care organismul le generează în procesele normale ale corpului.

Acumularea de toxine nu numai că contribuie la sănătatea generală precară și la o energie scăzută, dar poate crește și riscul anumitor boli, cum ar fi obezitatea și cancerul.

Există dovezi științifice că:

 • acid malic – care se găsește în struguri și vin
 • acidul citric – care se află în citrice
 • acidul succinic – din mere și afine
 • pectina de citrice – găsită în coaja și pulpa fructelor citrice
 • chlorella – care este un tip de alge verzi

au proprietăți chelatoare naturale, ceea ce înseamnă că pot fi utile pentru eliminarea metalelor toxice.

Acidul citric și succinic ajută la reducerea nivelului de aluminiu din oase (care sunt principalele locuri de depozitare a aluminiului). Chlorella este o algă verde unicelulară care s-a dovedit că ajută la detoxifierea metalelor. De asemenea, sa demonstrat că elimină și unii POP.

Consumul de legume crucifere poate ajuta la detoxifiere. Legumele crucifere – cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, conopida și varza – pot ajuta la creșterea nivelului de glutation. Glutationul este cel mai puternic antioxidant din corpul nostru și este profund implicat în detoxifiere.

Legumele crucifere sunt, de asemenea, surse importante de fitonutrienți și surse alimentare importante de mulți nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele A, C și E. Acești fitonutrienți ajută la menținerea echilibrului celular. Creșterea consumului de legume crucifere a fost asociată cu un risc scăzut de apariție a mai multor boli degenerative și cronice, inclusiv boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

Dietele de detoxifiere comerciale identifică rareori toxinele specifice pe care intenționează să le elimine sau modul în care elimină acele toxine, ceea ce face foarte dificilă investigarea afirmațiilor lor. Potrivit site-ului WebMD, singurul tip de dietă de detoxifiere care merită este cel care limitează alimentele procesate, bogate în grăsimi și zaharoase și le înlocuiește cu mai multe alimente integrale, cum ar fi fructele și legumele.

Iată câteva dintre recomandările care decurg din studiile de specialitate despre ce să mănânci pentru sprijinul natural de detoxifiere:

 • Alimente organice întregi – cu cât consumi mai puține substanțe chimice din pesticide, aditivi chimici și alți contaminanți ai alimentelor, cu atât ficatul trebuie să se detoxifice mai puțin.
 • Usturoiul și ceapa – acestea și alte legume din familia Allium conțin fitonutrienți care susțin detoxifierea.
 • Flavonoide – acești nutrienți naturali din plante din citrice, fructe de pădure și ceai verde cresc activitatea enzimelor de detoxifiere a ficatului.
 • Fibre – furajele din fasole, cereale integrale, legume, fructe și nuci ajută la reducerea absorbției toxinelor și ajută la eliminarea lor prin tractul digestiv.
 • Legumele cu frunze verzi – legumele crucifere și cu frunze conțin componente speciale care susțin detoxifierea.
 • Condimentele – ierburi și condimente, cum ar fi rozmarinul, coriandru și turmericul furnizează antioxidanți și determină ficatul să producă mai multe enzime necesare pentru detoxifiere.
 • Probioticele – alimente precum iaurtul și chefirul care furnizează bacterii intestinale benefice ajută la eliminarea toxinelor produse de bacteriile dăunătoare.
 • Apa – apa ajută la eliminarea toxinelor prin urină și transpirație.

Pe scurt, fructele și legumele naturale sunt excelente pentru a ajuta corpul să elimine toxinele și au multe alte beneficii dovedite pentru sănătate.

Din fericire – avem acces la o largă varietate de legume și fructe proaspete nu numai în sezonul cald.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *