Cum sa te relaxezi cu sunete de delfin

Probabil ca te nu te așteptai la așa ceva – ce legatură au delfinii cu relaxarea ta?

Dacă îți rezervi 3 minute, nu numai ca vei afla răspunsul la întrebare dar chiar te vei putea aplica asta…in timp ce lucrezi la birou!

Deși oamenii au cercetat aceste mamifere marine inteligente de zeci de ani, o mare parte din lumea lor acustică rămâne un mister.

Una dintre proprietățile fascinante ale apei este conducerea superbă a sunetului. Undele sonore călătoresc de 4,5 ori mai repede în apă decât în ​​aer. 

Delfinii folosesc acest lucru în avantajul lor, în moduri care ar face invidios un supererou. Pentru ca ei nu au corzi vocale, ei folosesc sacii nazali din cap si trimit clickuri rapide care trec prin fruntea lor bombata. Sunetul este focalizat, apoi radiat în fața delfinului.

Oamenii de știință spun că delfinii pot folosi clickurile pentru a comunica între ei dar si că „vorbesc” folosind sunete precum fluierături, scârțâituri și triluri.

Bioneurofeedbackul este un domeniu medical care masoara stresul cu ajutorul aparatelor si care prin desensibilizare – adica prin expunere progresiva la stres – permite corectarea reacțiilor corpului la factorii de stres.

Dr. Steve Jozsef din Living from the Heart și David Cole de la Aquathought Foundation al căror domeniu de cercetare este chiar bioneurofeedbackul, au descoperit că în creierul omului se întâmplă diverse lucruri interesante după expunerea directă la sonarul delfinilor.

Primul lucru care se observă este că modelul de undă cerebrală scade de la o stare activă (undele creierului beta) până la un model meditativ (alfa și uneori chiar theta).

Undele beta sunt asociate cu o concentrare crescută, vigilență și funcție de memorie îmbunătățită. 

În contrast, undele theta sunt asociate cu creativitate sporită, integrare senzorială, stări modificate de conștiință, cu perspicacitatea, intuiția și sentimentul de legătură cu ceilalți.

Cercetătorii consideră că o astfel de schimbare a undelor cerebrale consolidează sistemul imunitar.

Mai mult, după o întâlnire cu delfinii, cercetările au arătat o sincronizare a activității undelor cerebrale între emisfera stângă – care este specializata pe logic și analitic – și emisfera dreapta a creierului care este orientată către intuitiv și imaginativ.

Susținătorii și terapeuții DAT (Dolphin Assisted Therapy) spun că este eficientă în tratarea persoanelor cu tulburări clinice variate, precum autism, epilepsie, sindrom Angelman, sindrom Down, dislexie, cancer și SIDA.

Si asta pentru ca expunerea la DAT aduce beneficii precum:

  • stimularea crescută,
  • memoria mai bună,
  • abilitățile motorii crescute,
  • vindecarea accelerată,
  • creșterea stării de bine,
  • reducerea stresului, a durerii și a depresiei,
  • creșterea relaxării,
  • îmbunătățirea funcției imunitare și a procesului de recuperare.

Pe scurt, DAT crește atenția, motivația și abilitățile lingvistice mai rapid și mai eficient decât alte terapii convenționale, iar efectele tratamentului sunt menținute pe o perioadă extinsă de timp.

Care este argumentul vindecarii cu ajutorul sunetelor?

De-a lungul istoriei, sunetul – cum ar fi muzica, tobe și scandări – a fost folosit pentru a promova sănătatea. Fiziologic, știm acum că aceste sunete pot influența ritmul cardiac, respirația, contracțiile musculare, memoria și funcția imună.

Oamenii de știință cred că emisiile de ultrasunete ale delfinilor au un potențial de vindecare considerabil din punct de vedere energetic și informațional.

Din punct de vedere clinic, ultrasunetele au fost folosite pentru a promova vindecarea, pentru imagistica diagnosticului și pentru a distruge cataracta și calculii renali și biliari.

În ceea ce privește energia, explozia cu ultrasunete a delfinului este de patru ori mai puternică decât cea utilizată terapeutic în spitale.

Cum poți folosi tu asta fără sa adopti un delfin – deși nu ar strica sa o faci?

Asculta sunetele delfinilor sau balenelor atunci când lucrezi sau ești stresată.

Lasă în timp ce dormi sau în timp ce doarme copilul tău o înregistrare în surdina cu sunetele delfinilor si clipocitul apei.

Povestește mai departe despre asta ca sa beneficieze si alții. O fapta buna îți aduce bucurie in suflet si gândurile iti aluneca de la stres spre relaxare.

Uite aici o înregistrare pe care te invit sa o asculti.

Chiar pe aceasta am folosit-o si eu atunci când am scris acest email…

…si chiar am adoptat un delfin. Dar tu?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *