Gandirea pozitiva de dincolo de carti

Daca nu ai apucat sa citesti articolul precedent, pot sa iti spun pe scurt ca ideea era ca gandirea pozitiva si negativa au fost supuse studiului stiintific. Acolo am vorbit despre cerecetarea Barbarei Fredrickson asupra gandirii negative. Aici vorbim despre gandirea pozitiva de dincolo de carti, ne referim la ceea ce fac emotiile pozitive in creierul tau.

 

Ce face gândirea pozitiva in creierul tău

Barbara Fredrickson a testat impactul emoțiilor pozitive asupra creierului prin organizarea unui mic experiment. Ea și-a împărțit subiectii de cercetare în 5 grupuri și a arătat fiecărui grup diferite filmulete.

Primelor două grupuri li s-au prezentat clipuri care au creat emoții pozitive.

Grupul 1 a văzut imagini care au creat sentimente de bucurie.

Grupul 2 a văzut imagini care au creat sentimente de mulțumire.

Grupul 3 a fost grupul de control. Au văzut imagini neutre și care nu produceau nicio emoție semnificativă.

Ultimelor două grupuri li s-au prezentat clipuri care au creat emoții negative.

Grupul 4 a văzut imagini care au creat sentimente de frică.

Grupul 5 a văzut imagini care au creat sentimente de furie.

Apoi, fiecărui participant i s-a cerut să se imagineze într-o situație în care să apară sentimente similare și să scrie ce vor face. Fiecare participant a primit o bucată de hârtie cu 20 de rânduri care începeau cu expresia „Aș vrea să …”

Participanții care au văzut imagini de frică și furie au scris cele mai puține răspunsuri.

Între timp, participanții care au văzut imagini de bucurie și mulțumire, au notat un număr semnificativ mai mare de acțiuni pe care le vor întreprinde, chiar și în comparație cu grupul neutru.

 

Ce efecte produce gandirea pozitiva

Atunci când experimentezi emoții pozitive cum sunt bucuria, mulțumirea și dragostea, vezi mai multe posibilități în viața ta.

Aceste descoperiri au fost printre primele care au dovedit că emoțiile pozitive extind sentimentul de posibilitate și deschid mintea către mai multe opțiuni.

Dar acesta a fost doar începutul.

Impactul cu adevărat interesant al gândirii pozitive se întâmplă mai târziu …

 

Modul în care gândirea pozitivă îți construiește setul de abilități

Beneficiile gândirii pozitive nu se opresc după câteva minute de sentimente bune. De fapt, cel mai mare beneficiu pe care îl oferă gândurile pozitive este o capacitate sporită de a-ti dezvolta abilități și de a acumula resurse pentru mai târziu în viață.

Să luăm un exemplu real.

Un copil care aleargă afară, se leagănă pe ramuri și se joacă cu prietenii, dezvoltă abilitatea de a se mișca atletic (abilități fizice), abilitatea de a se juca cu ceilalți și de a comunica cu o echipă (abilități sociale) și abilitatea de a explora și examina lumea din jurul lui (abilități creative).

În acest fel, emoțiile pozitive de joacă și bucurie îl determină pe copil să-și construiască abilități utile și valoroase în viața de zi cu zi.

Aceste abilități durează mult mai mult decât emoțiile care le-au inițiat. Ani mai târziu, acea bază a mișcării atletice s-ar putea transforma într-o bursă de atletism la facultate sau abilitățile de comunicare ar putea înflori într-o ofertă de muncă ca manager in afaceri.

Crearea de noi abilități s-a încheiat demult, dar abilitățile în sine trăiesc.

Barbara Fredrickson numeste aceasta drept teoria „lărgiți și construiți”, deoarece emoțiile pozitive iti extind simțul posibilităților și iti deschid mintea. Iar asta iti permite, la rândul său, să iti construiesti noi abilități și resurse care iti pot oferi valoare în alte domenii ale vieții tale.

După cum am spus in articolul precedent, emoțiile negative fac contrariul.

De ce?

Deoarece dezvoltarea abilităților pentru viitor este irelevantă atunci când există o amenințare sau un pericol imediat (cum ar fi tigrul).

Toate aceste cercetări ridică cea mai importantă întrebare dintre toate: dacă gândirea pozitivă este atât de utilă pentru dezvoltarea abilităților valoroase și pentru a aprecia imaginea de ansamblu a vieții, cum ajungi să fii pozitiv?

Concluzia Barbarei Fredrickson o poti afla aici.

Până atunci – să ai parte de  bine!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *